Organix
Organix
Bridging a brand gap is as easy as childsplay
Branding  Illustration  Print  

When you think of the UK's leading baby finger foods and toddler snacks there's one company that comes to mind. Organix have been cooking up scrummy, nutritious baby and toddler meals and snacks since 1992. They had recently gone through an award-winning pack re-design (Roman Klis) and brand positioning work (The Gate London) and invited us in to chat about translating these changes into their work environment.

Bridging a visual gap

We noted the packaging and positioning work both had a distinct aesthetic, but the two hadn't been used together yet as part of a broader visual language. We needed to create a look and feel that captured both bodies of existing work while making them feel like one cohesive approach.

Colour theory

Understanding our emotional responses to different colours played a key role in carefully selecting and applying a specific colour to each of the Organix core four values – Pioneering, Brave, Honest and Passionate. For each of the four value colours a matching pack colour was selected from the recent redesign, which felt a natural way to add further visual consistency.

Curvy crazy

Organix already made subtle visual references to curves, inspired by their 'pod' (the shape that their logotype sits in). We ran with this and went curve crazy. We also used it as an opportunity to contrast textures (widely featured on the packaging re-design) and flat colours (widely featured in their positioning work).

Hand drawn assets

To create areas of interest and excitement, draw closer attention and support bigger ideas, we developed a significant body of hand drawn illustrations to work alongside texture, curves, colour and product shots.

The emotional connection to the space


When we were first asked to undertake this project, the initial brief was to replicate existing logo and product graphics to go on various walls around their workspace. However, we identified an opportunity to go further and be less prescriptive with the space, adding value beyond brand reinforcement. We identified they have two key audience members – employees and customers – both with differing needs that should be reflected in the finished work. As part of our research, we were able to analyse and develop specific messaging to targeted groups, analyse the footfall and flow of the building and identify how we weight the messaging depending on how each space was likely to be used.

Wayfinding

As a visitor ourselves, we identified an opportunity to add some simple wayfinding into the space, to add clarity to your behaviour as a visitor. This was most apparent in the reception area, which presented the opportunity to give clear wayfinding, instruction and company insight.

Magnetic personality

Throughout the space we created a number of magnetic surfaces along with a number of magnetic assets meaning certain content could be moved within the building, enabling spaces to have multiple uses, from bespoke messages to product performance indicators.

It's cool to be small & it's ok to play

Scale is something we experimented with during the design process in an attempt to make visitors and staff feel physically smaller, more like a child, so we could encourage positive behaviours that relate to being a child. Specifically, children are encouraged to play much more than adults and by making people feel physically smaller we wanted to see if we could encourage fun, playfulness and a loss of inhibitions, therefore giving greater freedom for innovation. We achieved this through over-sized graphics and text with floor to ceiling coverage.

"I honestly couldn’t of asked for anymore from the Pretty Clever team. It was an absolute pleasure to work with you on this."

Ryan Perry
Communications Manager